Χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης στο σύνολο των απορριμμάτων – Βελτίωση των επιδόσεων το 2016 στις συσκευασίες


Ο εγχώριος κλάδος της ανακύκλωσης & εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η χώρα μας εξακολουθεί να εμφανίζει πολύ χαμηλό ποσοστό εναλλακτικής αξιοποίησης απορριμμάτων (ανακύκλωση και κομποστοποίηση) με μόλις 16%, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η επίδοση αυτή φτάνει ακόμα και στο 70%. Αντιθέτως, η Ελλάδα χρησιμοποιεί ως κύρια μέθοδο διαχείρισης την τελική απόθεση στο έδαφος σε ποσοστό 80%.

Αναφορικά με τον τομέα των συσκευασιών, η επίδραση της ύφεσης είναι εμφανής, καθώς μετά την εκδήλωσή της στα τέλη του 2008 προκύπτει σωρευτική υποχώρηση των παραγόμενων αποβλήτων σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.

Πάντως, το 2016, παρά την περαιτέρω μείωση του όγκου των αποβλήτων που διέθεσαν στην αγορά οι συμβεβλημένες επιχειρήσεις του Συστήματος ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ (- 6,1%, στους 371.000 τόνους), η ανακύκλωση αυξήθηκε κατά 13%, στους 489.000 τόνους.

Επομένως, ο εθνικός στόχος για την αξιοποίηση του 60% του συνόλου των αποβλήτων συσκευασίας το 2016 επιτεύχθηκε, καθώς και οι επιμέρους στόχοι ανά υλικό, εκτός από το γυαλί.

Επίσης, η Ελλάδα εμφανίζει καλές επιδόσεις στην ανακύκλωση ελαστικών οχημάτων, ηλεκτρικών συσκευών, λιπαντικών ελαίων και φορητών μπαταριών.

Μειονέκτημα για τον κλάδο εξακολουθεί να αποτελεί η λειτουργία παράνομων χωματερών, παρά τη μείωση που έχει επιτευχθεί διαχρονικά, καθώς δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα ένα αποτελεσματικό σύστημα συλλογής και αξιοποίησης στερεών απορριμμάτων. Την τρέχουσα περίοδο παραμένουν σε λειτουργία 41 χωματερές, από τις οποίες 21 έκλεισαν και αποκαταστάθηκαν, ωστόσο επαναχρησιμοποιούνται από τους δήμους λόγω έλλειψης νόμιμων χώρων. Το γεγονός αυτό προκάλεσε το 2014 την επιβολή προστίμου στην Ελλάδα από την Ε.Ε., με τη χώρα μας να έχει καταβάλει έκτοτε €41 εκ.

Επίσης, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από λειτουργία πολυάριθμων παράνομων εταιρειών, οι οποίες -παρακάμπτοντας τα εγκεκριμένα Σ.Σ.Ε.Δ.- συμμετέχουν σε παράνομα δίκτυα συλλογής και διοχετεύουν scrap σε γειτονικές χώρες, χωρίς να διενεργούν οι ίδιες διαδικασία ανακύκλωσης. Η πρακτική αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στον τομέα των συσσωρευτών.

 

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Το ποσοστό ανάκτησης και ανακύκλωσης απορριμμάτων στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφήνοντας περιθώρια αρκετά μεγαλύτερης ανάπτυξης. Προκειμένου να βελτιωθούν οι επιδόσεις και σε τομείς εκτός των συσκευασιών, απαιτείται η υλοποίηση δραστηριοτήτων επεξεργασίας και ανακύκλωσης κυρίως του ζυμώσιμου τμήματος των απορριμμάτων, όπου την ευθύνη διαχείρισης έχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 37 επιχειρήσεων ανακύκλωσης & διαχείρισης μεταλλικών απορριμμάτων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 διαμορφώθηκε στα €304,24 εκ., έχοντας υποχωρήσει κατά 10,8% έναντι του 2014.
•    Τα ΚΠΤΦΑ διαμορφώθηκαν σε ζημιές €7,41 εκ., έναντι κερδών €11,36 εκ. το 2014, ενώ σχηματίστηκαν προ φόρων ζημιές €19,7 εκ., από χαμηλά κέρδη την προηγούμενη χρήση.
•    Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ υποχώρησαν σε 1,6% και -1% αντίστοιχα.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε σε 1 προς 1.
•    Η διάρκεια είσπραξης των Απαιτήσεων παρέμεινε σχετικά σύντομη στους 2,5 μήνες.

 

Επίσης, η IBHS ανέλυσε τις οικονομικές καταστάσεις 41 επιχειρήσεων ανακύκλωσης & διαχείρισης μη μεταλλικών απορριμμάτων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Το 2015 σημειώθηκε περαιτέρω άνοδο του Κύκλου Εργασιών κατά 5,4%, στα €156,92 εκ.
•    Το γεγονός αυτό συνοδεύτηκε από άνοδο των ΚΠΤΦΑ κατά 38% στα €21,9 εκ., ενώ τα ΚΠΦ ενισχύθηκαν κατά 57%, στα €15,2 εκ.
•    Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ αυξήθηκαν σε 8,5% και 3,8% αντίστοιχα.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε σε 0,95 προς 1.
•    Η διάρκεια είσπραξης Απαιτήσεων διαμορφώθηκε στους 4 μήνες.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top