Τα rebates και το clawback πλήττουν τον κλάδο – Αύξηση των δαπανών το 2016 λόγω της στροφής σε ακριβότερα σκευάσματα

Ο εγχώριος κλάδος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί βασικό εργαλείο των αρχών για τον περιορισμό των δαπανών υγείας, μέσω μέτρων όπως αλλεπάλληλων μειώσεων στις τιμές, υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών, αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων κ.λπ. Έτσι, η καθαρή δημόσια δαπάνη το 2016 μειώθηκε περαιτέρω στα €1,945 δισ., καταγράφοντας την τελευταία επταετία μείωση 62%.

Οι πωλήσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 3,9% στο ύψος των €5,82 δισ., μετά από πολλά χρόνια υποχώρησης, γεγονός που οφείλεται στα πιο ακριβά φάρμακα που διακινήθηκαν από τα νοσοκομεία. Συγχρόνως, το σύνολο των πωληθέντων συσκευασιών αυξήθηκε κατά 9%, στις 547,2 εκ. συσκευασίες.

Οι πωλήσεις σε φαρμακαποθήκες και φαρμακεία μειώθηκαν κατά 1,7%, στα €4,05 δισ. Αντιθέτως, σε όρους όγκου προέκυψε άνοδος 6,8%, στις 453,1 εκ. συσκευασίες. Στον τομέα των νοσοκομείων και φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ παρατηρήθηκε απότομη αύξηση 19,2%, στα €1,77 δισ., ενώ σε όρους όγκου καταγράφηκε μεγαλύτερη άνοδος: +20,7%, σε περίπου 94 εκ. συσκευασίες. Η μεταβολή αυτή προήλθε από την κυκλοφορία ακριβότερων φαρμάκων στην αγορά, τα οποία τελικά προκάλεσαν αύξηση των σχετικών δαπανών.

Τα ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ είναι δύσκολο να τηρηθούν, δεδομένων και των περιπτώσεων εισαγωγής νέων ακριβότερων σκευασμάτων, της διαμόρφωσης της συνταγογράφησης σε υψηλά επίπεδα, αλλά και των δαπανών για την κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών και των εμβολίων του εθνικού προγράμματος εμβολιασμών.

Τις υπερβάσεις αυτές καλύπτουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέσω clawback και rebate: το 2016 κατέβαλλαν €304 εκ. σε rebate και €452 εκ. σε clawback, συμμετέχοντας έτσι με 28% στη διαμόρφωση της δημόσιας δαπάνης, ποσοστό με αλματώδη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Φέτος μόνο η εξωνοσοκομειακή δαπάνη, δεδομένης της υπέρβασης των €210-220 εκ. που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο, αναμένεται να «κλείσει» με υπέρβαση €850 εκ. στο σύνολο του έτους.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η αγορά έχει ανάγκη από εξορθολογισμό της δημόσιας δαπάνης και τον καθορισμό της σε βιώσιμα επίπεδα μέσω διαρθρωτικών αλλαγών. Επίσης, χρειάζεται ένα ορθολογικό και σταθερό σύστημα τιμολόγησης, στα πλαίσια του οποίου οι τιμές των εγχώριων γενόσημων και φθηνών φαρμάκων πρέπει να προστατεύονται, ώστε να μην αποσύρονται προς όφελος ακριβότερων σκευασμάτων».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 91 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 διαμορφώθηκε σε €4,04 δισ., αυξημένος κατά 1,1% από το 2014.
•    Tα ΚΠΤΦΑ ενισχύθηκαν κατά 15%, στα €270 εκ., ενώ τα ΚΠΦ αυξήθηκαν κατά 54%, στα €176,86 εκ.
•    Τα μέσα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ μειώθηκαν σε 5% και 3,3% αντίστοιχα.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση το 2015 παρέμεινε στο υψηλό 2 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις διαμορφώθηκαν στα €1,9 δις., με το διάστημα είσπραξης να σχηματίζεται στους 4 μήνες.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top