Ήπια άνοδος της αξίας αγοράς το 2016 – Σταθερότητα στις παράλληλες εξαγωγές

Ο εγχώριος κλάδος των φαρμακαποθηκών εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί βασικό εργαλείο των αρχών για τον περιορισμό των δαπανών υγείας, μέσω αλλεπάλληλων μειώσεων στις τιμές, υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών κ.λπ. Έτσι, η καθαρή δημόσια δαπάνη το 2016 μειώθηκε περαιτέρω στα €1,945 δισ., καταγράφοντας την τελευταία επταετία μείωση 62%.

Η κάμψη αυτή προήλθε σε μεγάλο βαθμό από τις 14 ανατιμολογήσεις που έγιναν από το 2009 και μετά, μέτρο που προκάλεσε τη διαχρονική υποχώρηση της αξίας αγοράς των φαρμακαποθηκών σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τα προ ύφεσης έτη. Πάντως, από το 2015 καταγράφεται ήπια ανοδική τάση λόγω του αυξημένου όγκου συνταγογράφησης και της αύξησης των παράλληλων εξαγωγών.

Αναλυτικά, πολλές εταιρείες τα τελευταία χρόνια ευνοήθηκαν από το παράλληλο εμπόριο, ιδίως όταν άρχισε η διαδοχική μείωση των τιμών. Το εν λόγω μέγεθος έως το 2014 κατέγραφε διαχρονική υποχώρηση, ενώ το 2015 αυξήθηκε απότομα κατά 31%, στα €401,64 εκ. Ακολούθως, το 2016 επικράτησε τάση σταθεροποίησης, με τη συνολική αξία να υποχωρεί οριακά στα €400,28 εκ. και την ποσότητα των διακινούμενων σκευασμάτων να αυξάνεται κατά 1,6%, στις 19,4 εκ. συσκευασίες.

Τα παραπάνω στοιχεία του Ε.Ο.Φ. υποδηλώνουν ότι ποσοστό 5% των φαρμάκων που διακινούν οι ελληνικές φαρμακαποθήκες διοχετεύεται στο εξωτερικό.

Οι εξαγωγές αποτελούν παράγοντα καθοριστικής σημασίας για τη βιωσιμότητα των φαρμακαποθηκών, καθώς οι μειώσεις στα περιθώρια κέρδους τα τελευταία χρόνια, η καθυστερημένη είσπραξη των απαιτήσεων από τα φαρμακεία και οι πιέσεις που ασκούν οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν καταστήσει την εξεύρεση άμεσης ρευστότητας επιτακτική ανάγκη.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Οι φαρμακαποθήκες έχουν τη δυνατότητα αποκόμισης κερδών μέσω των παράλληλων εξαγωγών. Το παράλληλο εμπόριο αποτελεί νευραλγικό τομέα για τους χονδρεμπόρους, καθώς επιτρέπει την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, ιδίως σε περιόδους μείωσης των θεσμοθετημένων περιθωρίων κέρδους. Ωστόσο, η πρακτική αυτή προκαλεί τριβές με τους προμηθευτές, με παρενέργειες που εκδηλώνονται σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 88 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 αυξήθηκε κατά 3,3%, στα €2,56 δισ.
•    Τα ΚΠΤΦΑ διαμορφώθηκαν σε €49 εκ., έχοντας υποχωρήσει κατά 15%. Σημαντική πτώση εντοπίστηκε και στα ΚΠΑ: -20%, στα €34,2 εκ.
•    Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ σταθεροποιήθηκε στο 1,7%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ υποχώρησε ελαφρώς 0,9%.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε οριακά σε 2,6 προς 1, παραμένοντας υψηλή.
•    Οι φαρμακαποθήκες εισέπραξαν τις οφειλές των πελατών τους εντός διαστήματος 2,5 μηνών.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top