Τόνωση της ζήτησης για υπηρεσίες logistics το 2016 – Έντονο ενδιαφέρον για αποθηκευτικούς χώρους

Ο εγχώριος κλάδος των μεταφορών & logistics εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2016 η αγορά logistics τονώθηκε, λόγω της σταθεροποίησης των οικονομικών συνθηκών και της σταδιακής άρσης της αβεβαιότητας που προκάλεσαν τα capital controls, με αποτέλεσμα οι περισσότερες επιχειρήσεις να αυξήσουν τους κύκλους εργασιών τους. Ενδεικτικά, η εμπορευματική δραστηριότητα των ελληνικών λιμένων αυξήθηκε κατά 5,2% σε σχέση με το 2015, αποτυπώνοντας την επίδραση των επενδύσεων της Cosco και τον αυξημένο όγκο των μεταφερόμενων φορτίων.

Η άνοδος αυτή οδήγησε σε ανάκαμψη της ζήτησης και για αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εκδηλώνεται στην περιοχή του Θριασίου. Η ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους κρίνεται ως σημαντική, από τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια δεν έγιναν πολλές νέες αναπτύξεις λόγω της ύφεσης. Συνεπώς, αν και υφίσταται σημαντικό απόθεμα κενών ακινήτων, παρατηρείται έλλειψη μεγάλων κυρίως αποθηκών.

Η αγορά αναμένεται να διατηρηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά και τα επόμενα χρόνια, λόγω της ανάληψης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ από την Cosco και της εξαγοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την Trenitalia. Οι εν λόγω όμιλοι θα υλοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις, προκειμένου να αυξήσουν το μέγεθος των εμπορευματικών ροών μέσω Ελλάδας, γεγονός που θα αυξήσει τις ανάγκες για νέους αποθηκευτικούς χώρους. Επίσης, αναφέρεται και η επικείμενη έναρξη κατασκευής του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, όπου θα ανεγερθούν 210.000 τ.μ. αποθηκών.

Σημειώνεται ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί διαχρονικά, η διείσδυση του κλάδου είναι ακόμα περιορισμένη, καθώς στη χερσαία μεταφορά μόλις το 21% των φορτίων διακινούνται από logistics providers, έναντι 70% στο σύνολο της Ε.Ε., με τη βασική αιτία να εντοπίζεται στο θεσμικό πλαίσιο των οδικών μεταφορών.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Το χαμηλό ακόμα ποσοστό διείσδυσης των υπηρεσιών logistics στην Ελλάδα υποδεικνύει ότι ο κλάδος εμφανίζει προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Την επόμενη πενταετία η ζήτηση προσδοκάται να αυξηθεί σημαντικά, λόγω τόσο της αναμενόμενης επαναφοράς του ΑΕΠ σε θετικούς ρυθμούς, όσο και της πρόθεσης όλο και περισσότερων επιχειρήσεων για outsourcing».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 147 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 αυξήθηκε κατά 7,4%, στα €847,82 εκ.
•    Τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 4,8%, στα €47,39 εκ., ενώ σχηματίστηκαν προ φόρων ζημιές €12,24 εκ., έναντι κερδών €10,76 εκ. το 2014.
•    Τα περιθώρια λειτουργικής και προ φόρων κερδοφορίας υποχώρησαν σε 5,9% και 2,6% αντίστοιχα.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση διαμορφώθηκε στο υψηλό επίπεδο του 1,6 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις την τελευταία τριετία εισπράττονται κάθε 4 περίπου μήνες.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top