Μικρή πτώση του όγκου παραγωγής το 2016

Ο εγχώριος κλάδος της βιομηχανίας πλαστικών προϊόντων (εκτός των ειδών συσκευασίας) εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η παραγωγική επίδοση του κλάδου –βάσει του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ- εμφάνιζε πτωτική πορεία από την εκδήλωση της ύφεσης έως και το 2013, καθώς η ζήτηση για πλαστικά προϊόντα υποχωρούσε. Ωστόσο, τα δύο επόμενα χρόνια ο δείκτης παραγωγής εμφάνισε τάσεις ανάκαμψης, παρά την επιβολή των capital controls τον Ιούλιο του 2015, γεγονός στο οποίο συνέβαλε η αποκλιμάκωση του κόστους παραγωγής λόγω της υποχώρησης των τιμών των πρώτων υλών.

Ακολούθως, το 2016 η παραγωγική επίδοση υποχώρησε ήπια κατά 1,6%, με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων να βρίσκονται ακόμα σε ισχύ και το κόστος παραγωγής να μειώνεται περαιτέρω, γεγονός που συνέβαλε στην τόνωση των αποτελεσμάτων.

Πάντως, τους πρώτους 9 μήνες του 2017 η παραγωγική επίδοση φαίνεται να επανέρχεται σε ελαφρώς ανοδική τροχιά, με το σχετικό δείκτη να αυξάνεται κατά 0,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent (η πρώτη ύλη από την οποία παράγονται τα πολυμερή που χρησιμοποιούνται) το 2016 σημείωσε περαιτέρω υποχώρηση, σχηματιζόμενη στα $43,67 το βαρέλι, επίπεδο χαμηλότερο κατά 16,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η μεταβολή αυτή προήλθε κυρίως από το πρώτο εξάμηνο, όταν και οι αποκλίσεις από τις τιμές του αντίστοιχου διαστήματος του 2015 ήταν μεγάλες.

Το 2017 εξακολουθεί να παρατηρείται η εικόνα του προηγούμενου έτους: η μηνιαία τιμή του Brent διαμορφώθηκε στα $54,58 το βαρέλι τον Ιανουάριο, για να αυξηθεί στα $56,15 το Σεπτέμβριο, προσεγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας. Η τάση αυτή οδήγησε στις αυξημένες τιμές των πρώτων υλών της βιομηχανίας πλαστικών και επομένως στην εκ νέου αύξηση του κόστους παραγωγής.

 

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Θετικές προοπτικές για τις ελληνικές βιομηχανίες πλαστικών εντοπίζονται στην επένδυση στον παράγοντα «διαφοροποίηση», μέσω έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και στην εξαγωγική δραστηριότητα, ιδίως σε αναδυόμενες χώρες».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 75 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 αυξήθηκε ήπια κατά 2,3% από το προηγούμενο έτος, στα €787 εκ.
•    Τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν στα €87,3 εκ. (+17,3%), ενώ τα ΚΠΦ σημείωσαν άνοδο 40%.
•    Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ σταθεροποιήθηκαν σε 6,9% και 1,2% αντίστοιχα.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε στο 0,8 προς 1 1.
•    Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν με αργούς ρυθμούς (4 μήνες), ενώ βραδεία ήταν και η διακίνηση των Αποθεμάτων (περίπου 100 ημέρες).

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top