Άνοδος των εσόδων και του όγκου παραγωγής λόγω βελτίωσης της ζήτησης

Ο εγχώριος κλάδος της πλαστικής συσκευασίας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η οικονομική ύφεση που εκδηλώθηκε στα τέλη του 2008 περιόρισε σημαντικά την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή, με αρνητικές επιπτώσεις να εντοπίζονται στους περισσότερους επιμέρους τομείς. Επομένως, πτωτική ήταν και η παραγωγική δραστηριότητα του κλάδου πλαστικής συσκευασίας, τα τελικά προϊόντα του οποίου χρησιμοποιούνται σε αρκετούς τομείς της ελληνικής μεταποίησης.  
Αναλυτικά, σύμφωνα με το σχετικό δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ, η παραγωγική επίδοση των επιχειρήσεων πλαστικής συσκευασίας μειωνόταν έως και το 2013, όταν και η δραστηριότητα της μεταποίησης και του εμπορίου υποχωρούσε με σημαντικούς ρυθμούς, αποτυπώνοντας τις συνθήκες φθίνουσας ζήτησης που επικρατούσαν για είδη συσκευασίας και ενδιάμεσα προϊόντα.
Ακολούθως, την επόμενη τετραετία ακολούθησε τάση ανάκαμψης της κατανάλωσης, με τον όγκο παραγωγής του κλάδου να αυξάνεται περαιτέρω το 2017 κατά 3,1%. Θετική παράμετρο τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε η αυξημένη ζήτηση από τον αγροτικό τομέα λόγω της ενίσχυσης του όγκου εξαγωγών των νωπών οπωροκηπευτικών. Παράλληλα, ευνοϊκή επίδραση είχε η ενίσχυση των εξαγωγών του κλάδου σε αγορές όπου οι οικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκότερες. Περισσότερο ωφελημένες ήταν οι μεγάλες εταιρείες, των οποίων σημαντικό μέρος της παραγωγής διοχετεύεται στο εξωτερικό, επηρεάζοντας έτσι θετικά τη συνολική αξία της αγοράς.
Ωστόσο, οι τιμές των πρώτων υλών –και επομένως το κόστος παραγωγής- την περσινή χρονιά αυξήθηκαν λόγω της ανάκαμψης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Το γεγονός αυτό επέδρασε αρνητικά στα αποτελέσματα εταιρειών που δεν έχουν την ευχέρεια έγκαιρης μετακύλησης του επιπλέον κόστους στις τελικές τιμές.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα από τη φετινή χρονιά επανέρχεται σε ανοδική πορεία, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ελληνική μεταποίηση. Το θετικό αυτό momentum –σε περίπτωση που δεν προκύψουν έκτακτες αναταράξεις- θα ευνοήσει τον κλάδο ειδών πλαστικής συσκευασίας.
Επίσης, διέξοδο αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας του κλάδου στα είδη εύκαμπτης συσκευασίας (ιδίως σε αναδυόμενες χώρες, όπως ασιατικές)».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 62 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 σημείωσε άνοδο κατά 3,1%, στα €702,83 εκ.
•    Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 25% στα €117,37 εκ., ενώ τα EBT κατά 50%, φτάνοντας τα €63,38 εκ.
•    Τα περιθώρια EBITDA και EBT αυξήθηκαν σε 4,1% και 2,6% αντίστοιχα.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε ελαφρώς στο 1 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο λίγο μεγαλύτερη των 4 μηνών.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top