Μεγάλη κάμψη της ζήτησης από τη Ρωσία και το 2016 – Ελπίδες για ανάκαμψη από το 2017

Ο εγχώριος κλάδος της γουνοποιίας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, ο κλάδος τα τελευταία 4 χρόνια έχει υποστεί σημαντική κάμψη της ζήτησης από το εξωτερικό, καθώς τα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν κατά τη ρωσο-ουκρανική διένεξη προκάλεσαν υποτίμηση στο ρούβλι, με συνέπεια τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων καταναλωτών. Επομένως, η γούνα αποτελεί ένα προϊόν αρκετά πιο ακριβό για τους Ρώσους σε σχέση με το παρελθόν.

Στα τέλη του 2016 οι ενεργές επιχειρήσεις γουνοποιίας δεν ξεπερνούσαν τις 500, με τον αριθμό των εγγεγραμμένων εταιρειών να διαμορφώνεται στις 1.250. Παράλληλα, οι φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων μειώθηκαν στις 80, έναντι 120 πριν από δύο χρόνια.

Το αρνητικό αυτό κλίμα μείωσε σε μεγάλο βαθμό τον κύκλο εργασιών του κλάδου. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, την τελευταία διετία έχει χαθεί το 80% των πωλήσεων, κάμψη που μεταφράζεται σε απώλεια $320 εκ.

Η συρρίκνωση της ζήτησης έχει οδηγήσει τις περισσότερες επιχειρήσεις σε προσωρινή διακοπή των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων, καθώς διαθέτουν αποθέματα έτοιμων εμπορευμάτων, τα οποία με τις υφιστάμενες συνθήκες δυσκολεύονται να διοχετεύσουν στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά, ο δείκτης όγκου παραγωγής που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ από το 2013 και μετά εμφανίζει σημαντική υποχώρηση, ενώ το τελευταίο έτος κατέγραψε περαιτέρω κάμψη της τάξης του 10%.

Μετά από τετραετή ύφεση, οι προοπτικές για την εγχώρια γουνοποιία διαγράφονται θετικές, καθώς η οικονομία της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Η βελτίωση της ισοτιμίας του ρουβλίου σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ θα στηρίξει τις εξαγωγές, ενώ το ενδιαφέρον των Ρώσων αγοραστών είναι αυξημένο. Μάλιστα, ήδη τους πρώτους 4 μήνες του 2017 η παραγωγική επίδοση του κλάδου είναι σαφώς βελτιωμένη, με αρκετές εγχώριες γουνοποιίες να αναλαμβάνουν και παραγωγή φασόν για λογαριασμό οίκων του εξωτερικού. Σε περίπτωση που οι ευνοϊκές συνθήκες διατηρηθούν, ο κλάδος θα μπορέσει μεσοπρόθεσμα να επιστρέψει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν το 2013.

 

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η ζήτηση φέτος είναι ικανοποιητική, καθώς εκδηλώνεται ενδιαφέρον από ανατολικές χώρες, οι οποίες επανεμφανίζονται σαν αγοραστές. Επίσης, αρκετά δυναμική ζήτηση προέρχεται και από χώρες όπως η Μογγολία και το Ουζμπεκιστάν».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 38 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 υποχώρησε κατά 32,6%, στα €86 εκ.
•    Τα ΚΠΤΦΑ υποχώρησαν κατά 36%, στα €7,27 εκ., ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές €3,28 εκ., από κέρδη €0,24 εκ. το 2014.
•    Το περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ μειώθηκαν σε 5,2% και -1,3% αντίστοιχα.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση επιδεινώθηκε σε 2 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε 6 μήνες, ενώ τα Αποθέματα διακρατήθηκαν για περίοδο 11 μηνών.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top