Απώλειες στην αγορά το 2017 λόγω του αυξημένου Ε.Φ.Κ.

Ο εγχώριος κλάδος της ζυθοποιίας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2016 η αγορά κινήθηκε στα επίπεδα του προηγούμενου έτους, καταγράφοντας μικρή αύξηση 1,5% στα 3.882 χιλ. εκατόλιτρα. Από το δεύτερο εξάμηνο η κατανάλωση υποχώρησε, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση, λόγω της αύξησης του Ε.Φ.Κ. σε ποσοστό 90%, γεγονός που μείωσε περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

Ακολούθως, οι ενδείξεις για το 2017 δεν ήταν θετικές, καθώς το πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε σημαντική μείωση των πωλήσεων στα super market της τάξης του 10%, λόγω της προαναφερθείσας αύξησης των φόρων.

Η εξέλιξη της κατά κεφαλή κατανάλωσης επιβεβαιώνει τις τάσεις αυτές, με το συγκεκριμένο δείκτη να εμφανίζει στασιμότητα επί μια πενταετία (2011-2015) στο επίπεδο των 35 λίτρων, έναντι 44 λίτρων πριν την ύφεση, ενώ το 2016 αυξήθηκε ελαφρώς στα 36 λίτρα.

Γενικά, η τιμή αποτελεί πλέον καθοριστικό παράγοντα για τον Έλληνα καταναλωτή, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση των πωλήσεων των φθηνότερων εμπορικών σημάτων. Παράλληλα, αξιοσημείωτη είναι η τάση μετατόπισης της ζήτησης σε προϊόντα ελληνικής παραγωγής. Βάσει εκτιμήσεων, οι πωλήσεις των ελληνικών επωνυμιών έχουν αυξηθεί και αποσπούν μερίδιο περίπου 45%.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, η περαιτέρω άνοδος του Ε.Φ.Κ. θα επιβαρύνει περαιτέρω τις επιχειρήσεις του κλάδου και θα προκαλέσει μετακύληση της διαφοράς στον καταναλωτή, περιορίζοντας έτσι τις προοπτικές ανάπτυξης.

Μάλιστα, το 2016 σημειώθηκε αύξηση των δημοσίων εσόδων από τον Ε.Φ.Κ. κατά 46,7%, στα €155,25 εκ., επίπεδο πάντως αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με τα €200 εκ. που προσδοκούσαν να λάβουν οι αρχές.

 

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η χαμηλή κατά κεφαλή κατανάλωση υποδεικνύει ότι η αγορά ενέχει προοπτικές ανάπτυξης, όχι όμως σε σημαντικό βαθμό, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα καταναλωτικά πρότυπα μεταξύ Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών διαφέρουν σημαντικά. Εκτιμάται ότι τα επόμενα χρόνια, με τη βοήθεια κατάλληλων ενεργειών προώθησης και ενημέρωσης, η κατά κεφαλή κατανάλωση μπορεί να αυξηθεί έως τα 40 λίτρα».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 6 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών το 2016 αυξήθηκε κατά 5,1% σε σχέση με το 2015, στα €429 εκ.
•    Τα ΚΠΤΦΑ υπερδιπλασιάστηκαν στα €59 εκ., ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε κέρδη €20,5 εκ., έναντι ζημιών €16,7 εκ. το 2015.
•    Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ αυξήθηκαν σε 14,1% και 9,3% αντίστοιχα.
•    Ο δείκτης των Ξένων ως προς τα Ίδια Κεφάλαια βελτιώθηκε στο 1,4 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε διάστημα λίγο συντομότερο των 3 μηνών.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top