Μικρή άνοδος της ζήτησης για απορρυπαντικά το 2017

Ο εγχώριος κλάδος της παραγωγής απορρυπαντικών εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2017 η ζήτηση για τις περισσότερες κατηγορίες ταχυκίνητων αγαθών που πωλούνται στα super market, μεταξύ των οποίων και για απορρυπαντικά, σημείωσε αύξηση, γεγονός στο οποίο συνέβαλλε η σταδιακή σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών τους τελευταίους μήνες του έτους. Επίσης, θετική παράμετρο αποτέλεσε η εκ νέου ενεργοποίηση του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς από τη Σκλαβενίτης. 

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο όγκος πωλήσεων των απορρυπαντικών  και καθαριστικών αυξήθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το 2016, σε όρους αξίας σημειώθηκε υποχώρηση της τάξης του 1,3% (έναντι 4,9% το προηγούμενο έτος), λόγω της επίδρασης των συνεχών και μεγάλης χρονικής διάρκειας προσφορών και εκπτώσεων στα περισσότερα προϊόντα. 

Μάλιστα, οι τιμές εξακολούθησαν να υποχωρούν και μετά την τελευταία αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% στις 1.6.2016, καθώς η αύξηση αυτή απορροφήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους προμηθευτές και τις αλυσίδες λιανικής εμπορίας.

Τα έντονα προωθητικά προγράμματα αποτελούν πλέον πάγιο πυλώνα του ανταγωνισμού του κλάδου και αποσκοπούν στην ενίσχυση της ζήτησης και την προστασία των επώνυμων προϊόντων από τη σημαντική διείσδυση των κωδικών ιδιωτικής ετικέτας, με αντίκτυπο όμως τη μείωση των πωλήσεων σε αξία.

Πλέον, τα περισσότερα απορρυπαντικά και καθαριστικά πωλούνται μόνο όταν βρίσκονται υπό προσφορά, είτε από τους παραγωγούς-προμηθευτές, είτε από τις λιανεμπορικές αλυσίδες. Έτσι, οι καταναλωτικές προτιμήσεις καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τον παράγοντα «τιμή» και «προσφορά», ενώ το loyalty σε κάποιο συγκεκριμένο brand name έχει περιοριστεί σημαντικά.

Η ανοδική πορεία αγοράς απορρυπαντικών στα super market συνεχίστηκε και τους πρώτους 4 μήνες του 2018. Αναλυτικά, οι αυξημένες προωθητικές ενέργειες οδήγησαν σε αξιοσημείωτη άνοδος του πωληθέντος όγκου, γεγονός που –σε αντίθεση με το προηγούμενο έτος- συνοδεύτηκε από αύξηση της αξίας πωλήσεων κατά 3,7%.

Τέλος, ο δείκτης τιμών για τα είδη καθαρισμού το 2017 υποχώρησε περαιτέρω κατά 3,5%, σε συνέχεια της πολύ μικρότερης πτώσης που είχε σημειώσει το προηγούμενο έτος (-0,7%), λόγω της ήδη αναφερθείσας επιθετικής πολιτικής εκπτώσεων και προσφορών.

Σύμφωνα με τον κύριο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών και η βελτίωση της ψυχολογίας των καταναλωτών θα τονώσει τη ζήτηση ταχυκίνητων αγαθών, όπως τα απορρυπαντικά και τα οικιακά είδη καθαρισμού, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια είχαν σημαντικές απώλειες. Η τάση αυτή αναμένεται να επικρατήσει τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 10 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 αυξήθηκε κατά 27,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα €127,32 εκ. Η σημαντική αυτή άνοδος προήλθε από μεγάλη εταιρεία του κλάδου.   
  • Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ μειώθηκαν κατά 6,6%, στα €8 εκ., ενώ η πτώση των ΚΠΦ ήταν ακόμα μεγαλύτερη: -78%, στα €0,16 εκ.
  • Το περιθώριο EBITDA μειώθηκε σε 6,7%, ενώ αντιθέτως το περιθώριο ΕΒΤ αυξήθηκε σε 1,8%.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε στο 1,6 προς 1.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε μέση περίοδο 5,5 μηνών.

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top