Αυξημένη κατά 4,7% το 2017 η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού

Ο εγχώριος κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού εμφάνιζε συνεχή άνοδο έως και το 2008, όταν και διαμορφώθηκε στους 145.000 τόνους ιχθύων. Έκτοτε, η εκδήλωση της ύφεσης, η ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι επιχειρήσεις του κλάδου (χαμηλή ρευστότητα, υψηλός δανεισμός, περίοδοι χαμηλών τιμών λόγω υπερπροσφοράς κ.λπ.) περιόρισαν τους όγκους παραγωγής σε χαμηλότερα επίπεδα. 

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΘ, το 2017 ο συνολικός όγκος παραγωγής, μετά από 4 χρόνια πτωτικής πορείας, αυξήθηκε κατά 4,7% σε σχέση με το 2016, στους 110.000 τόνους. Η ανάκαμψη αυτή τροφοδοτήθηκε από τη σημαντική αύξηση στην τοποθέτηση γόνου που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο χρόνο. Ο τομέας της τσιπούρας σταθεροποιήθηκε, καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,8%, στους 59.500 τόνους, ενώ η παραγωγή λαβρακιού εμφάνισε αύξηση 9,6%, στους 50.400 τόνους.

Επίσης, ο όγκος των εξαγωγών ενισχύθηκε περαιτέρω κατά 10%, υπερβαίνοντας τους 90.000 τόνους, λόγω της αυξημένης διεθνούς ζήτησης. Στον αντίποδα, η εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα, περίπου στους 20.000 τόνους. 

Η άνοδος της παραγωγής προβλέπεται να συνεχιστεί με ρυθμούς της τάξης του 5%-6% και την επόμενη πενταετία. Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, ο ΣΕΘ εκτιμάει ότι το σύνολο του παραχθέντος όγκου θα αυξηθεί στο επίπεδο των 117.000 τόνων.

Η ευνοϊκή επίδραση της ανόδου των εξαγωγών το 2017 μετριάστηκε από τις πιέσεις που επικράτησαν στις τιμές πώλησης. Η πτώση αυτή προήλθε από τις συνθήκες υπερπροσφοράς στην παγκόσμια αγορά, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό που ασκεί η Τουρκία στο σύνολο σχεδόν των αγορών που απευθύνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως στην τσιπούρα.

Η γειτονική χώρα αυξάνει συνεχώς την παραγωγή της, γεγονός που σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας και το αρκετά χαμηλό κόστος παραγωγής, έχει επιτρέψει στη χώρα να διεισδύσει στις ευρωπαϊκές αγορές με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, περιορίζοντας έτσι τα μερίδια των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η διεθνής ζήτηση για τα κύρια προϊόντα της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας παραμένει ισχυρή και εκτιμάται ότι θα εξακολουθήσει να αυξάνεται και τα προσεχή έτη, λόγω της διαρκούς αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού και της μείωσης των αποθεμάτων ελεύθερης αλιείας, τροφοδοτώντας τις εξαγωγές των εγχώριων επιχειρήσεων. Εξάλλου, η ανάπτυξη εξωστρέφειας έχει ήδη επιτρέψει στον κλάδο να μειώσει την εξάρτησή του από την ελληνική αγορά και επομένως να επηρεάζεται λιγότερο από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που διέπουν τη χώρα μας».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 65 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 αυξήθηκε κατά 3,5% σε σχέση με το 2015, στα €631,26 εκ. 
  • Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 33%, στα €65,2 εκ. Συγχρόνως, καταγράφηκαν προ φόρων κέρδη €164 εκ., έναντι €55,6 εκ. το 2015. Η βελτίωση αυτή προήλθε κυρίως από δύο μεγάλες εταιρείες του κλάδου.
  • Τα περιθώρια EBITDA και EBT αυξήθηκαν σε 8,4% και 2,9% αντίστοιχα.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση επιδεινώθηκε ελαφρώς στο 2,3 προς 1, παραμένοντας υψηλή.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε μέση περίοδο 4 μηνών, ενώ τα Αποθέματα διακρατήθηκαν για 8,5 μήνες.

 Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top