Βελτιωμένα τα έσοδα των εταιρειών φυτοπροστασίας το 2016

Ο εγχώριος κλάδος των προϊόντων φυτοπροστασίας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, από το 2014 και μετά η εγχώρια ζήτηση για αγροχημικά διαμορφώνεται σε πιο ικανοποιητικά επίπεδα, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν οι επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ. Χαρακτηριστικά, το 2016 οι πωλήσεις 18 από τις 21 εταιρείες που εξετάζονται στη μελέτη, αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους, γεγονός ιδιαίτερα θετικό λαμβανομένης υπόψη της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά. Γενικά, το εν λόγω έτος κυκλοφόρησαν νέα σκευάσματα που ευνόησαν τα έσοδα των επιχειρήσεων, ενώ εφαρμόστηκε συγκρατημένη πιστωτική και τιμολογιακή πολιτική. Επίσης, οι εταιρείες με παρουσία σε άλλες χώρες, κατάφεραν να ενισχύσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Σε θεσμικό επίπεδο, το άμεσο μέλλον το νομοθετικό περιβάλλον αναμένεται να γίνει ακόμα πιο αυστηρό, καθώς η Ε.Ε. σκοπεύει να προσαρτήσει στον Κανονισμό 1107/2009 νέες διατάξεις για εγκρίσεις και αποσύρσεις, ενδοκρινικούς διαταράκτες κ.λπ. Οι παρεμβάσεις αυτές αναμένεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή γεωργία, οι οποίες αναφέρονται σε μελέτη που ανατέθηκε από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας στην εταιρεία Steward Redqueen. Συγκεκριμένα, το νέο πλαίσιο εγκρίσεων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην απόσυρση 75 δραστικών ουσιών, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 1/5 του συνόλου των εγκεκριμένων ουσιών. Η έλλειψη λύσεων φυτοπροστασίας που θα προκύψει, θα προκαλέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο απώλειες €17 δισ. στη συνολική κερδοφορία των εκμεταλλεύσεων. Οι μεγαλύτερες πιέσεις προβλέπεται να εκδηλωθούν σε ειδικές καλλιέργειες σε κάθε χώρα της Ε.Ε. (όπως το βαμβάκι στην Ελλάδα).

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΣΥΦ, προκύπτει ορατό ενδεχόμενο οι γεωργοί να απωλέσουν κατά μέσο όρο το 33% των αποδόσεων των καλλιεργειών οι οποίες εξετάστηκαν. Το γεγονός αυτό μεταφράζεται σε απώλεια αγροτικού εισοδήματος περίπου €1 δισ., ενώ το ακαθάριστο κέρδος θα μειωθεί περισσότερο από 100% κατά μέσο όρο. Μεγαλύτεροι κίνδυνοι εντοπίζονται για τις καλλιέργειες βαμβακιού, ροδάκινου, αχλαδιού, μήλου, κρεμμυδιού και ντομάτας θερμοκηπίου.

Επίσης, από τις 18.9.2017 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φυτοφαρμάκων, γεγονός όμως που συνοδεύτηκε από γραφειοκρατικά προβλήματα, καθώς και από προβληματική λειτουργία των ψηφιακών υπηρεσιών του υπουργείου.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί η ενίσχυση των αγροτών, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητά τους και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος παραγωγής και στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Στο σημείο αυτό, υπογραμμίζεται η ανάγκη αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ ή η εφαρμογή στοχευμένων μέτρων χρηματοδότησης προκειμένου να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 21 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 αυξήθηκε περαιτέρω κατά 5% στα €325,89 εκ.
agro1
  • Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 12%, στα €23 εκ. εκ., ενώ τα ΕΒΤ κατέγραψαν άνοδο 22%, στα €15,37 εκ.
agro2
  • Το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε στο 6,4%. Αντιθέτως, το περιθώριο EBT υποχώρησε στο 3,9%.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση επιδεινώθηκε ελαφρώς στο 2 προς 1.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 5,5 μηνών.
  • Η σύνθεση παθητικού:
agro3

.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top