Υποχώρηση της κατανάλωσης σε όγκο το 2017 λόγω του Ε.Φ.Κ.

Ο εγχώριος κλάδος της εισαγωγής & επεξεργασίας καφέ εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η εγχώρια κατανάλωση καφέ τα τελευταία χρόνια εμφάνισε σταθεροποιητική τάση, ενώ κάποιες κατηγορίες αγοράς σημείωσαν ακόμα και άνοδο, καθώς το προϊόν απεδείχθη ανθεκτικό στην οικονομική ύφεση, όντας άμεσα συνυφασμένο με την καθημερινή καταναλωτική κουλτούρα των Ελλήνων.

Σύμφωνα με την Euromonitor International, το 2016 η συνολική εγχώρια κατανάλωση φρέσκου και στιγμιαίου καφέ διαμορφώθηκε στους 27.386 τόνους, παραμένοντας σταθερή σε σχέση με το προηγούμενο έτος, παρά την περαιτέρω άνοδο του συντελεστή ΦΠΑ κατά μια μονάδα, στο 24%. Η ποσότητα αυτή μεταφράστηκε σε αξία αγοράς €359 εκ., έναντι €349 εκ. το 2015.

Ωστόσο η εικόνα της αγοράς φέτος φαίνεται να διαφοροποιείται, λόγω της επιβολής του Ε.Φ.Κ. από 1.1.2017. Σύμφωνα με τη Nielsen, το πρώτο επτάμηνο οι συνολικές πωλήσεις καφέ υπέστησαν σημαντικές απώλειες σε όγκο, με αξιοσημείωτη πτώση να καταγράφεται στον ελληνικό καφέ, κατηγορία πάντως που εξακολουθεί να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Αναλυτικά, οι πωλήσεις ελληνικού καφέ στα super market το εν λόγω διάστημα μειώθηκαν κατά 3,7% σε όγκο, ενώ σε όρους αξίας προέκυψε άνοδος 15,6% λόγω της αύξησης της φορολογίας. Ο στιγμιαίος καφές υπέστη μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 7% σε όγκο, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,7%.Επίσης, ο καφές φίλτρου εμφάνισε απώλειες 4,7% σε όγκο, με την αξία πωλήσεων να ενισχύεται κατά 13,4%.Τέλος, κάμψη παρατηρήθηκε και στην κατηγορία του espresso και καψουλών κατά 6,3%, ενώ αντιθέτως τα έσοδα αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 1,8%.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η φορολόγηση θα πλήξει ιδίως τον ελληνικό καφέ, καθώς χρειάζεται περισσότερη πρώτη ύλη για να παραχθεί, ενώ άλλες κατηγορίες που εισάγονται ως τελικά προϊόντα επηρεάζονται λιγότερο. Επίσης, σε δυσχερέστερη θέση βρίσκονται οι εταιρείες που εισάγουν ακατέργαστο καφέ και στην συνέχεια τον επεξεργάζονται, οι περισσότερες από τις οποίες είναι οικογενειακά καφεκοπτεία και βιοτεχνίες».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 10 επιχειρήσεων επεξεργασίας. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 διαμορφώθηκε στα €28,69 εκ., σημειώνοντας άνοδο 8,5% από το προηγούμενο έτος.
  • Τα EBITDA ανήλθαν στα €3,43 εκ., έχοντας ενισχυθεί κατά 70% έναντι του 2015, ενώ τα ΕΒΤ αυξήθηκαν κατά 82,6% στα €2,64 εκ
  • Τα περιθώρια EBITDA και EBT αυξήθηκαν σημαντικά σε 12,2% και 9,2% αντίστοιχα.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση επιδεινώθηκε στο υψηλό 1,4 προς 1.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 4 μηνών.
 Επίσης, στη μελέτη αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 13 εισαγωγικών επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:
  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 αυξήθηκε σημαντικά κατά 44%, στα €138,21 εκ., μεταβολή που τροφοδοτήθηκε κυρίως από δύο μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις.
  • Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα €15,36 εκ., έχοντας ενισχυθεί κατά 23,6%. Τα ΕΒΤ αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% στα €12,58 εκ.   
  • Τo περιθώριo EBITDA υποχώρησε στο 8,9%, ενώ αντιθέτως το περιθώριο ΕΒΤ βελτιώθηκε στο 8,2%.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση επιδεινώθηκε στο 2,1 προς 1.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 3,5 μηνών.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top