Ήπια πτώση της κατανάλωσης υγρών καυσίμων το 2017

Ο εγχώριος κλάδος της χονδρικής εμπορίας καυσίμων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2017 στην εγχώρια αγορά καταναλώθηκαν συνολικά 6,9 εκ. τόνοι καυσίμων, ποσότητα χαμηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 2,1%. Επομένως, μετά την εκδήλωση της ύφεσης η αγορά καυσίμων απώλεσε περίπου το 40% του όγκου της.
Πάντως, εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν ότι η μεταβολή του 2017 προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την απότομη μείωση που παρατηρήθηκε τους δύο τελευταίους μήνες του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με την αποθεματοποίηση μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2016 και στις υπερβολικά υψηλές πωλήσεις που σημειώθηκαν τότε, λόγω της επικείμενης επιβολής αυξημένων φόρων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις , σε περίπτωση που δεν γινόταν η αποθεματοποίηση αυτή, το 2017 θα προέκυπτε οριακή άνοδος 1%.
Η κάμψη του τελευταίου έτους αποδίδεται κυρίως στη βενζίνη, η κατανάλωση της οποίας υποχώρησε περαιτέρω κατά 3,4%, στους 2,33 εκ. τόνους, γεγονός που σχετίζεται με τη μετακίνηση των καταναλωτών, λόγω της αύξησης στον Ε.Φ.Κ. από 1.1.2017, στα φθηνότερα καύσιμα πετρέλαιο κίνησης και υγραέριο. Επίσης, η πωληθείσα ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο έτος, σημειώνοντας ήπια πτώση 2,3%, στους 1,17 εκ. τόνους. Αντιθέτως, η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 0,5%, στους 2,55 εκ. τόνους, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των προηγούμενων ετών.
Από 1.1.2017 ο Ε.Φ.Κ. στην αμόλυβδη αυξήθηκε από €670 σε €700 ανά χιλιόλιτρο, στο πετρέλαιο κίνησης από €330 σε €410 ανά χιλιόλιτρο, ενώ ο Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης στις 15.10.2016 αυξήθηκε από τα €230 στα €280 ανά χιλιόλιτρο.
Η Ελλάδα αποτελεί πλέον τη δεύτερη ακριβότερη χώρα στη βενζίνη στην Ε.Ε., καθώς οι τιμές εξακολουθούν να διαμορφώνονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα λόγω των φόρων. Η φορολογία είναι ο βασικότερος προσδιοριστικός παράγοντας της λιανικής τιμής της αμόλυβδης στη χώρα μας, καταλαμβάνοντας στα τέλη Φεβρουαρίου το 65,2% (μέσος όρος Ε.Ε.: 62,7%).

 

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Παρά τη διαφαινόμενη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών της χώρας, η αγορά καυσίμων δεν θα ανακάμψει αν δεν υλοποιηθούν παρεμβάσεις για τη φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών μέσω της μείωσης των υψηλών Ε.Φ.Κ., ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές λιανικής. Πάντως, μετά και τις τελευταίες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, θετικές προοπτικές εντοπίζονται στο πετρέλαιο κίνησης και στο υγραέριο, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να υποκαθιστούν την ακριβότερη βενζίνη».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 14 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 υποχώρησε περαιτέρω κατά 1,6% στα €7,71 δισ.
•    Τα συνολικά EBITDA μειώθηκαν κατά 7,6%, στα €93,68 εκ., ενώ οι προ φόρων ζημιές επιδεινώθηκαν στα €21,68 εκ., από €16,9 εκ. το 2015.
•    Το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε στο 1,6%, ενώ το περιθώριο EBT παρέμεινε μηδενικό.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε ελαφρώς στο 2,9 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 38 ημερών.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top