Ήπια άνοδος στα οικοδομικά χρώματα το 2016

Ο εγχώριος κλάδος των οικοδομικών χρωμάτων ασφαλειών εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας από το 2009 οδήγησαν στη συνεχή πτώση της οικοδόμησης ακινήτων, με συνέπεια τη διαχρονική κάμψη των πωλήσεων χρωμάτων για οικοδομές και γενικότερα τον κατασκευαστικό τομέα. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση της ΠΕΒΧΒΜ, ο συνολικός κύκλος εργασιών της αγοράς χρωμάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-2016 μειώθηκε κατά 42%..

Πάντως, παρά την υποχώρηση αυτή, ο κλάδος αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός στην ύφεση συγκριτικά με άλλους σχετιζόμενους με την οικοδομή κλάδους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας ζήτησης προέρχεται από την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών, τομέας ο οποίος τα τελευταία χρόνια «προστάτευσε» τις παραγωγικές εταιρείες από μεγαλύτερες απώλειες. Η παράμετρος αυτή οδήγησε το 2016 στην ήπια μεγέθυνση της εγχώριας αγοράς οικοδομικών χρωμάτων και βερνικιών σε εκτιμώμενο ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 2%.

Παράλληλα, θετική ήταν και η συνεισφορά της αύξησης των εξαγωγών για όσες επιχειρήσεις διαθέτουν παρουσία σε αγορές του εξωτερικού.

Ωστόσο η ζήτηση που προέρχεται από τον τομέα της οικοδόμησης εξακολουθεί να είναι υποτονική. Χαρακτηριστικά, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα την τελευταία δεκαετία εμφάνισε συνεχή κάμψη, ενώ το 2016 υποχώρησε περαιτέρω κατά 5,5% στις 12.526 άδειες, αριθμός που αντιστοιχούσε σε 10,6 εκ. κυβ.μ. οικοδομικού όγκου (-29%). Έτσι, στα τέλη του προηγούμενου έτους ο αριθμός των αδειών υπολειπόταν του 2006 κατά 85%.

Επίσης, η παραγωγική δραστηριότητα της αγοράς χρωμάτων, το 2016 –σύμφωνα με το σχετικό δείκτη βιομηχανικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ- σημείωσε άνοδο 5,7%.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναφορά των κλάδων που σχετίζονται με την οικοδομή και τις κατασκευές σε τροχιά ανάπτυξης αποτελεί η σταθεροποίηση των οικονομικών και πολιτικών συνθηκών ώστε να ανακάμψει η οικοδομική δραστηριότητα και οι δημόσιες επενδύσεις σε έργα υποδομής, τομείς που την τελευταία δεκαετία υπέστησαν σημαντικές απώλειες.».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 24 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 αυξήθηκε ήπια κατά 2,7%, στα €257,78 εκ.
•    Τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 13,7% στα €40,2 εκ., ενώ τα ΚΠΦ κατέγραψαν σημαντική άνοδο 18,5%, στα €27,5 εκ.
•    Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ βελτιώθηκε σε 10,7%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ μειώθηκε ελαφρώς σε 5,3%.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε οριακά σε 1,1 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε διάστημα 5 μηνών.

 

Για την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top