Μείωση 15,3% της online διαφήμισης το 2017

Τα τελευταία χρόνια τόσο οι διαφημιστές όσο και οι διαφημιζόμενοι έχουν στραφεί στα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας και κυρίως στο διαδίκτυο, γεγονός που λειτούργησε εις βάρος των έντυπων μέσων. Πάντως, μετά το 2011 καταγράφονται αυξομειώσεις της εν λόγω αγοράς.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της IAB Hellas, η online display διαφημιστική δαπάνη στην Ελλάδα το 2017 διαμορφώθηκε στα €65,3 εκ., έχοντας μειωθεί κατά 15,3% από το προηγούμενο έτος, γεγονός που δημιουργεί κάποια ανησυχία στην αγορά. Πάντως, μεγάλο μέρος της πτώσης προήλθε από τα 3 συγκροτήματα που βρίσκονται υπό διοικητική ανασυγκρότηση (ΔΟΛ, Πήγασος, Mega) και επομένως παρέμειναν ανενεργά, καθώς με την εξαίρεσή τους προκύπτει πολύ μικρότερη υποχώρηση της τάξης του 4,5%.

online diafimisi table

Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατέλαβε για μια ακόμα χρονιά το υψηλότερο μερίδιο με περίπου 20% στο σύνολο του έτους. Ακολούθως, κατατάχθηκαν οι τηλεπικοινωνίες με 14%, το λιανικό εμπόριο με 11%, η διασκέδαση & ελεύθερος χρόνος με 9% και τα αυτοκίνητα & μηχανές με περίπου 8%.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν μόνο online display διαφήμιση και αποτυπώνονται με βάση τιμές τιμοκαταλόγων Μέσων, ενώ δεν περιλαμβάνουν έσοδα από διαφημίσεις Google.

Επίσης, τα στοιχεία προέρχονται από τις εταιρείες-μέλη του ΙΑΒ Hellas, οι οποίες αντιπροσωπεύουν 133 web sites που στοχεύουν στο ελληνικό κοινό. Τα 20 αυτά μέλη είναι οι 24Media, Adweb Network, Alpha TV, Antenna, Attica Media, Capital.gr, Δέσμη Εκδοτική, ΔΟΛ Digital, DPG Digital Media, Forthnet (like to like), Freenet (Sofokleous.gr), Καθημερινή, Liquid Media, Media2Day, Prime Media, Phaistos Net, Think Digital Network, TVXS, TNC Digital Media Group L2L, Yahoo!.

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top