Ακόμα μεγαλύτερες φέτος οι υπερβάσης δαπανών για τα φάρμακα

Η αγορά φαρμάκου εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υπερβάσεις δαπανών και τη φετινή χρονιά, καθώς ο όγκος των συνταγογραφήσεων δεν φαίνεται να περιορίζεται, ενώ και τα μέτρα που εφαρμόζονται κάθε χρόνο (πλαφόν, θεραπευτικά πρωτόκολλα, μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων κ.ά.) δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Ήδη, το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε υπέρβαση ύψους €150 εκ., έναντι €105 εκ. το αντίστοιχο διάστημα του 2017, ενώ σύμφωνα με προβλέψεις της αγοράς, στο τέλος του έτους η υπέρβαση θα ξεπεράσει τα €600 εκ. (από €478 εκ. το 2017).
Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει τη μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών τις οποίες καταβάλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις κατά 30%. Ωστόσο, οι ίδιες οι εταιρείες επισημαίνουν ότι φέτος οι επιστροφές θα είναι αυξημένες κατά 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Μάλιστα, εκπρόσωποι της αγοράς, προκειμένου να μειωθούν οι εν λόγω επιβαρύνσεις, έχουν ζητήσει την εξαίρεση από τη φαρμακευτική δαπάνη των δαπανών εμβολιασμού, ειδικών κατηγοριών φαρμάκων, τα οποία είναι σε έλλειψη ή ειδικό καθεστώς ελέγχου και της δαπάνης για τους ανασφάλιστους (φέτος προβλέπεται να φτάσει τα €210 εκ.). Σύμφωνα με το Pharma Innovation Forum, αν δεν εφαρμοστούν μέτρα για την ελάφρυνση της φαρμακοβιομηχανίας, τότε ο κλάδος θα καταβάλει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της κρατικής δαπάνης για φάρμακα.

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top