Πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Οι προσδοκίες για πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και η αυξημένη όρεξη των επενδυτών για κρατικό χρέος, που προσφέρει ελκυστική απόδοση, τροφοδοτούν συνεχώς το ράλι. Οι αναφορές σε ξένα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα για τις ζηλευτές επιδόσεις του ελληνικού χρέους και το πώς αυτό έφτασε στην κορυφή των προτιμήσεων των επενδυτών πληθαίνουν.

Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου καταγράφει νέα μικρή πτώση κατά 2 μονάδες βάσης ή 0,5% στο 3,28%. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2005, ενώ ενδεχομένως να μην αργήσει να φτάσει στο ιστορικό ναδίρ του 3,203%, όπως αναφέρει και το Reuters. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου κινείται επίσης στο ναδίρ 13 ετών του 2,16%.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει ότι κύριος παράγοντας που δίνει ώθηση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων και ωθεί ολοένα και πιο χαμηλά τις αποδόσεις τους και το κόστος δανεισμού της χώρας, είναι τα σχέδια για πρόωρη αποπληρωμή έστω και μέρους των δανείων του ΔΝΤ.

«Εάν η χώρα ολοκληρώσει την πρόωρη πληρωμή, αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της επιτοκιακής επιβάρυνσης, και θα προστεθεί σε ένα ιστορικό αρκετά καλής επίδοσης» σχολιάζει στο Reuters o Κρίστοφ Ρίγκερ, υπεύθυνος στρατηγικής στην αγορά ομολόγων της Commerzbank.

Στο εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων αναφέρεται και το Bloomberg, υπενθυμίζοντας ότι από το 2015 έχουν προσφέρει συνολικό κέρδος (τόκο συν ανατίμηση) της τάξης του 231% στους επενδυτές. Το BBG φιλοξενεί δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σχολιάζει ότι οι αγορές προεξοφλούν πολιτική αλλαγή, η οποία θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, που δίνει έμφαση στις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών για δραστική μείωση των κόκκινων δανείων.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η JPMorgan εξηγούσε πως αγοράζει ελληνικά ομόλογα εδώ και ένα χρόνο, καθώς προσφέρουν πολύ ελκυστική απόδοση σε σχέση με τα υπόλοιπα της Ευρωζώνης, ενώ θεωρούνται ασφαλή από τη στιγμή που το μεγάλο τμήμα του ελληνικού χρέους είναι στα χέρια του επίσημου τομέα.


Πηγή: Ναυτεμπορική

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top