Πρωτοποριακό χαρακτήρισε το νομό ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις Φέρες, εκτιμώντας πως «μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην ενεργειακή μετάβαση που βιώνει η Ελλάδα, για ν' αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή που περιλαμβάνει και τη γεωθερμία».

Στη συνάντηση, που είχε με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς στη δημοτική ενότητα Φερών, ο κ. Σταθάκης παρουσίασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με στόχο την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στο πλαίσιο του κοινού ευρωπαϊκού στόχου ώστε «το 2030 σχεδόν το 60% της ενέργειας να παράγεται από ΑΠΕ».

Σημείωσε πως «σήμερα παράγουμε σχεδόν το 30% από ΑΠΕ, φιλοδοξούμε λοιπόν να διπλασιαστεί τα επόμενα 12 χρόνια. Ο δεύτερος στόχος που συμφωνήσαμε είναι να καταναλώνουμε 30% λιγότερη ενέργεια απ' ότι το 2009. Αυτό είναι πιο δύσκολο. Σημαίνει ότι όλη η παραγωγή, η κατανάλωση ενέργειας κ.λ.π., πρέπει να αλλάξει με πολύ μεγάλη εξοικονόμηση».

Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος δήλωσε πως «υπάρχουν τρία προγράμματα που ξεκινούν μέχρι τέλος Απριλίου.

  • Η πρώτη προκήρυξη για τις ενεργειακές κοινότητες με 25 εκατ. ευρώ θα γίνει άμεσα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέχρι 40% της επένδυσής τους από αυτό το κονδύλι.
  • Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά αναβαθμίσεις και την εξοικονόμηση ενέργειας, πρωτίστως σε δημόσια κτίρια, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα σχεδόν ένα δις ευρώ για όλη την Ελλάδα, το οποίο θα επιτρέψει σε θεσμούς, φορείς και Δήμους και άλλες δυνατότητες ν΄αναβαθμίσουν και να εξοικονομούνε ενέργεια στα δημόσια κτίρια.
  • Το τρίτο βασικό εργαλείο είναι ένα νέο «"Εξοικονομώ" για 20.000 νοικοκυριά με αντίστοιχη χρηματοδότηση».

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε πως πλέον η τιμολόγηση της ενέργειας, των ενεργειακών κοινοτήτων και των μεμονωμένων αγροτών γίνεται με ενιαίο τρόπο. «...Τώρα με τους διαγωνισμούς, οι τιμές έχουν πέσει πάρα πολύ στα αιολικά από 100 ευρώ που ήταν έχουν πέσει στα 65 και στα φωτοβολταϊκά είναι γύρω στα 70 ευρώ. Τώρα έχουν φτηνύνει πάρα πολύ οι ΑΠΕ και η κατασκευή και τα φωτοβολταϊκά και έχει αυξηθεί πολύ και η αποδοτικότητα των αιολικών… »

Αναφορικά με το θέμα των εκκρεμοτήτων αρκετών ΤΟΕΒ με τη ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, δήλωσε πως «και εκεί πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα. Η πρώτη πράξη είναι πάντα να υπάρξει συνεννόηση με ΔΕΗ, η δεύτερη πράξη είναι να δούμε ευνοϊκές ρυθμίσεις οι οποίες να διευκολύνουν την κατάσταση και ταυτόχρονα να μη μεταφέρουν το κόστος στη ΔΕΗ».

«Η σύμπραξη άλλων φορέων που μπορούν να συνδράμουν, κατά ένα ποσοστό είναι ανοιχτή, και των Περιφερειών, και επειδή μπαίνουμε στη νέα καλλιεργητική περίοδο καλό είναι να κάτσουμε σ' ένα τραπέζι και να βρούμε λύση και σ' αυτή τη μεγάλη εκκρεμότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Σήμερα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους θεσμικών και παραγωγικών φορέων της Ορεστιάδας, του Διδυμοτείχου, των Φερών, της Σαμοθράκης και της Αλεξανδρούπολης, ενώ το βράδυ θα πραγματοποιήσει ομιλία σε ξενοδοχείο της Ορεστιάδας.


Πηγή: Ναυτεμπορική

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top